Akkerbouw

Nieuws

Zout- en herbicidenschade in bieten op zandgronden

Bergen op Zoom - Suikerbieten van zandpercelen in het oosten van Drenthe en Groningen sterven af door zout- en herbicidenschade. Dat meldt bieteninstituut IRS.

De afstervende planten kwamen binnen op de afdeling diagnostiek en er kon geen biologische oorzaak worden gevonden.

Op de percelen blijken sommige rijen beter te staan dan andere. Uit een analyse van grond van het wortelmilieu blijken er extreem hoge hoeveelheden aan nitraatstikstof, kalium, natrium en chloride aanwezig te zijn. Waarschijnlijk is zoutschade ontstaan doordat bietenplanten precies op de plek staan waar de organische mest in de bodem is toegediend. De mest is door de extreme droogte te lang in de bovenlaag blijven zitten, denkt IRS.

Herbicidenschade komt voor op een perceel waar geen kerende grondbewerking is uitgevoerd, waardoor de werkzame stof niet met de grond is vermengd. De symptomen zijn hier nog erger. Door de grond te ploegen, is schade te voorkomen of te beperken.

Of registreer je om te kunnen reageren.