Akkerbouw

Nieuws 421 x bekeken

Zomergerst lijdt zichtbaar onder droogte

Arnhem - Ook zomergerst begint te lijden onder de droogte, merkt chemiebedrijf BASF op.

Als overgevoeligheidsreactie op het vochttekort zijn in diverse percelen al vlekken zichtbaar; een gewasreactie die optreedt bij meeldauwresistente zomergerst die onder stress staat, terwijl de omstandigheden voor meeldauw gunstig zijn. "Dat komt niet zo vaak voor", zegt technisch onderzoeker Rolf Scholtens van BASF.

Scholtens stelde deze vlekken, soms zelfs in ernstige mate, vast in enkele rassen die gedeeltelijk resistent zijn tegen meeldauw. Deze vlekken kenmerken zich door concentrische bruine ringen met een stip erin. Ook andere vormen van droogtestress treden op veel percelen op. Zulke gewassen worden vatbaarder voor schimmelziekten als ramularia. Tijdige bescherming is belangrijk. Om de vele graanhaantjes te bestrijden kan tegelijkertijd een insecticide worden meegespoten.

Verder neemt BASF waar dat, net als in allerlei akkerbouwgewassen, de onkruidbestrijding in mais wordt bemoeilijkt door de droogte. Hier moet de onkruidbestrijdingsmix soms op worden aangepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.