Akkerbouw

Nieuws 261 x bekeken

Wel waarschuwing, geen gevaar van phytophthora

Emmen - De eerste phytophthorawaarschuwing is inmiddels de deur uitgegaan, maar van besmettingsgevaar is eigenlijk geen sprake.

Dat zegt Harm Germs van adviesbureau Dacom. Vorig week bestond er in het Noorden van het land twee dagen lang infectiegevaar, 90 procent van het gebied kleurde rood op de Dacomschermen.  "Maar daarvoor heeft phytophthora nog geen enkele kans gehad om op gang te komen. Dat kan in deze twee dagen zijn gebeurd. We zijn nu een week later en ik heb nog niets gehoord over haarden. Die moeten nu wel te zien zijn. Het lijkt dus echt mee te vallen."

Vorige wee dinsdag en woensdag was het phytophthoragevaarlijk weer door een stijging van de relatieve luchtvochtigheid en lokaal gevallen neerslag. Daarom ging een waarschuwing uit van het Masterplan Phytophthora. Vroeger dan vorig jaar, toen de eerste waarschuwing in de eerste week van juni werd verstuurd. Waar niet op de waarschuwing is gereageerd, kan de schimmelachtige ziekte zich bij een volgende gevaarlijke periode makkelijker manifesteren.

Voorlopig voorziet Germs nog geen kansen voor phytophthora. "Daarvoor wordt onvoldoende neerslag voorspeld. De neerslagkansen nemen richting het weekeinde wel toe, maar meer dan 5 millimeter lijkt er niet te vallen."

Of registreer je om te kunnen reageren.