Akkerbouw

Nieuws 328 x bekeken

WUR vindt ui met kleine fosfaatbehoefte

Wageningen – Uien groeien niet altijd beter bij een grotere beschikbaarheid van fosfaat. Dat constateerden onderzoekers van Wageningen UR tot hun verbazing op een biologisch proefveld met uien. Het onderzoek wordt dit jaar voortgezet.

WUR zoekt naar uien die minder fosfaat nodig hebben. Dat is vooral voor biologische boeren van belang omdat hun grond vaak minder fosfaat bevat dan gangbaar beteelde akkers.

Voor het onderzoek zijn vorig jaar veldproeven aangelegd met kruisingen tussen de stengelui en de gewone ui op ene biologisch perceel met weinig fosfaat in de bodem. De helft van de uien kreeg fosfaatmeststof toegediend. Een deel van de uien groeide beter met de fosfaatmeststof en andere uien reageerden nauwelijks.

Maar onderzoeker Olga Scholten deed ook een opmerkelijke constatering, meldt WUR op de website Kennisonline. ”Opmerkelijk genoeg waren er ook planten die beter groeiden zonder fosfaatmest dan met. We weten nog niet waarom dat zo is.”

Een mogelijkheid is dat een tekort aan fosfaat er voor zorgt dat de uien heel veel investeren in hun relatie met bodemschimmels, zodat ze uiteindelijk beter gaan groeien. Veel gewassen maken gebruik van schimmels om mineralen uit de bodem te kunnen opnemen. In ruil voor meststoffen voorzien de planten de schimmels van suikers. Scholten wil dit jaar nieuwe proefvelden aanleggen. ”Een ui die met weinig mest goed groeit is niet alleen interessant voor biologische boeren. Ook vanuit de gangbare landbouw is er veel interesse voor low input gewassen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.