Akkerbouw

Nieuws

Vorstschade in Veenkoloniën

Winschoten – Verzekeraar Agriver heeft met name uit Oost-Groningen en Oost-Drenthe schademeldingen gekregen in verband met nachtvorst.

”Het gaat om forse schade. Sommige percelen aardappelen zijn volledig afgevroren”, zegt een woordvoerder van Agriver.

De brede weersverzekeringen die in Nederland worden aangeboden dekken de schade niet. Voor vorstschade geldt voor alle polissen een ingangsdatum van 15 mei. Schade ontstaan vóór 15 mei is dus niet gedekt.

Het is nog niet duidelijk om hoeveel percelen het gaat, maar de schade beperkt zich tot het Veenkoloniale akkerbouwgebied in Oost-Groningen en Oost-Drenthe. Teeltadviseur Roelof Naber van DLV Plant bevestigt dat er op sommige percelen flinke schade is opgetreden. ”Het was erg schraal weer. Dat verergert de vorstschade. Die is pleksgewijs opgetreden, zowel bij aardappelen als bij bieten.”

Bij de bieten valt het Naber op dat vooral de grotere plantjes in het vier- of zesbladstadium zijn aangetast. ”Waarschijnlijk hebben de kleine bietenplantjes meer kunnen profiteren van de warmte-uitstraling van de grond gedurende de nacht, omdat ze dichter bij de grond staan.”

Bij de aardappelen moeten de telers afwachten hoe de planten herstellen, zegt Naber. ”Een regenbui bevordert het herstel. Bij de bieten kunnen telers volgende week zien of er nieuw blad begint te groeien. Zo niet, dan moet een perceel worden overgezaaid.”

Of registreer je om te kunnen reageren.