Akkerbouw

Nieuws

Voorsprong vroege aardappelen loopt terug

Sint Annaland – De voorsprong die de vroege aardappelteelt door het warme voorjaar had opgelopen, neemt af door de extreme droogte.

Wel verwacht veilingdirecteur David Hage dat het veilseizoen van Alvantho eerder begint dan vorig jaar.

Het hele seizoen wordt al gesproken van een voorsprong van een week tot tien dagen. Dak kan nu wat teruglopen doordat droogte de groei remt. ”Aardappelen die onder plastic worden geteeld, zijn allemaal al twee tot drie keer beregend”, weet Hage. ”Zo proberen telers het gewas aan de groei te houden. Aardappelen in de koude grond beginnen ook om water te vragen. Daarbij moet de afweging worden gemaakt of het de investering waard is. En het is maar de vraag of er voldoende capaciteit is, wat ik betwijfel. We beschikken in elk geval over geschikt water op Tholen.”

Vorig jaar, toen het voorjaar koud was, begon de veiling op 1 juni. Dit jaar wordt de eerste aanvoer eerder in het seizoen verwacht. Hage denkt zelfs dat er volgende week wat kan worden gerooid. Aan een oogstprognose waagt hij zich nog niet. ”De komende weken zijn cruciaal.”

Vorige week zaten de telers op Tholen in spanning vanwege de vorst, vertelt Hage. ”Het is net goed gegaan. Er is praktisch geen schade.”

Of registreer je om te kunnen reageren.