Akkerbouw

Nieuws 260 x bekeken

Vereinigte Hagel dekt vorstschade toch

Emmen - Voor ondernemers die de afgelopen jaren ook al een vorstverzekering hadden bij verzekeraar Vereinigte Hagel is de vorstschade van vorige week gedekt.

”Voorgaande jaren ging de verzekering in op 1 mei. Dit jaar wilden we voor nieuwe verzekerden de datum gelijk stellen met andere verzekeraars, waardoor we de verzekering op 15 mei van kracht zou worden. We overwegen nu deze datum toch op 1 mei te houden”, zegt directeur Jan Schreuder van Vereinigte Hagel. ”Je ziet dat de laatste jaren de gewassen vroeger zijn en daar mogen onze telers niet de dupe van worden”, beargumenteert hij.

Verzekerden die al een brede weersverzekering hadden, blijven ook dit jaar onder dezelfde voorwaarden verzekerd, waardoor de telers vanaf 1 mei verzekerd zijn voor nachtvorst. ”Hiervoor moesten telers wel voor 30 april hun teeltplan aan ons doorgeven. Dat hebben ook vrijwel alle telers gedaan”, zegt Schreuder.

De schade als gevolg van vorst in de Veenkoloniën is groot. ”Ik denk dat in totaal in een gebied van 30.000 hectare schade is ontstaan”, zegt Schreuder. Taxateurs stellen op aardappelpercelen bladschades vast tot 100 procent, waarbij al het blad van de aardappelen is afgevroren. ”We blijven deze percelen volgen, om vast te stellen in welke mate het gewas zich heeft kunnen herstellen. De uiteindelijke schade wordt later definitief vastgesteld aan de hand van schadetabellen”, legt Schreuder uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.