Akkerbouw

Nieuws 312 x bekeken

'Verbod in EU op triazolen leidt tot miljardenschade'

Giessen – Een verbod in de EU op triazolen kost de Europese akkerbouwsector maximaal 5,6 miljard dollar (4 miljard euro).

Als akkerbouwers geen fungiciden meer kunnen spuiten op basis van triazolen, dalen de hectare-opbrengsten van graan, koolzaad en bieten.

De EU overweegt om triazolen te verbieden. Het Duitse onderzoeksinstituut Institut für Agribusiness heeft onderzocht welke gevolgen dit heeft. Volgens directeur Michael Schmitz zijn die groot. ”Een verbod op triazolen leidt tot een verlies aan welvaart van maximaal 5,6 miljard dollar (4 miljard euro). Bovendien moet de EU dan rekening houden met een ernstige verstoring van de handelsbalansen van landbouwproducten. De EU kan dan aandeel verliezen op de wereldgraanmarkt.”

Volgens het Institut für Agribusiness zijn triazolen nodig om septoria en roest onder de duim te houden. ”Nieuwe regels in de EU voor de gewasbescherming kunnen leiden tot een verbod op deze schimmelbestrijders. Dat maakt de ziektebestrijding erg lastig. De gemiddelde hectare-opbrengsten bij graan dalen 17 procent in Duitsland, 10 tot 15 procent in het Verenigd Koninkrijk en 20 procent in Frankrijk.”

Ook bij suikerbieten en koolzaad dalen de hectare-opbrengsten. Het instituut heeft berekend, op basis van gesprekken met akkerbouwers en deskundigen verderop in de keten, dat dit leidt tot een daling van het netto-inkomen van de telers in Frankrijk met 11 procent. In het Verenigd Koninkrijk is de daling 17 procent, in Polen 20 procent en in Duitsland 29 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.