Akkerbouw

Nieuws

Uitvoer van graan uit de EU neemt verder af

Brussel - De uitvoer van graan vanuit de EU is deze week verder teruggelopen.

Bedrijven vroegen voor 313.500 ton aan uitvoercertificaten aan bij de EU, tegen ruim 530.000 ton twee weken geleden. Het betreft 242.000 ton tarwe en tarwebloem en daarnaast mais en gerst. Dat blijkt uit cijfers verzameld door het Productschap Akkerbouw.

De EU exporteert veel op het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het betreft dan naast ingrediënten om brood te bakken ook gerst dat als veevoer wordt gebruikt. Algerije sloot deze week een termijncontract voor de levering van 400.000 ton tarwe. De landen in de regio blijven doorkopen, mogelijk ook om politieke onrust te voorkomen.

De invoer naar de EU is eveneens afgenomen, van meer dan 200.000 ton vorige week tot 177.600 ton deze week. Het betreft 80.000 ton mais en 60.500 ton gerst. De EU is nu volgens de ramingen van het Productschap Akkerbouw netto-exporteur van ongeveer 14,5 miljoen ton graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.