Akkerbouw

Nieuws

Telers van beurscommissie Goes tegen opzet van API

Goes – De telers van de beurscommissie Goes zijn tegen de opzet van het Aardappel Prijzen Informatiesysteem (API).

Volgens een woordvoerder is het grootste bezwaar dat de informatie over aardappelprijzen alleen door de industrie wordt aangeleverd. ”Bij Beurs Goes meldt ook een informantenpanel transacties.”
Het API is een initiatief van LTO-Akkerbouw. Beurs Goes praat wel mee over de opzet van het API, zegt de woordvoerder. ”Beurs Goes is onderdeel van de vakgroep akkerbouw van de ZLTO. Maar de beurs heeft een andere mening dan de ZLTO over het API. Ook de achterban van de vakgroep akkerbouw is sterk verdeeld.”

De woordvoerder denkt dat de aardappeltelers nadeel hebben bij het API. ”De industrie levert de meeste meldingen van transacties bij het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA). Die meldingen vallen gemiddeld lager uit dan de aardappelnoteringen van de beurs. Bij de noteringscommissie heeft de teelt net zo veel inbreng als de industrie. Dat is bij het API niet zo. Wel zou Beurs Goes graag zien dat veel meer telers hun transacties melden.”

De woordvoerder erkent dat telers baat hebben bij een prijssysteem dat onderscheid maakt naar ras, kwaliteit en partijgrootte. ”Maar de VTA heeft al zo’n prijsinformatiesysteem.”
Volgens de voorzitter van VTA, Louis Beemsterboer, melden telers wel aan het prijsinformatiesysteem van de VTA. ”Over twaalf maanden krijgt VTA gemiddeld 57 transactiemeldingen per maand met een piek in bijvoorbeeld januari 2011 van 137 transacties.”

Of registreer je om te kunnen reageren.