Akkerbouw

Nieuws 525 x bekeken

Tarweproductie stijgt wereldwijd fors, zet druk op prijs

Washington - De wereldwijde productie van tarwe komt door productieherstel in het Zwarte Zee-gebied in 2011/2012 uit op 669,5 miljoen ton. Een jaar eerder werd om en nabij 648 miljoen ton geoogst.

Het verbruik van tarwe neemt in dezelfde periode toe van 662 tot 670,5 miljoen ton. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in een eerste en in de markt zeer invloedrijke oogstraming.

De eindvoorraad neemt bij deze cijfers met 1 miljoen ton af tot 181 miljoen ton. Omdat begonnen wordt met een lage eindvoorraad en landen strategische voorraden aanvullen zal het aanbod per saldo volgens de USDA 1 procent stijgen. De graanmarkt blijft daardoor behoorlijk in balans wat het huidige prijsniveau kan ondersteunen.

De 27 lidstaten van de EU oogsten volgend seizoen volgens de USDA 138,6 miljoen ton tarwe, waarvan 55 miljoen ton voertarwe betreft. Vorig seizoen produceerde de EU nog 135,7 miljoen ton. De eindvoorraad in de EU toe met 1,6 miljoen ton tot 13,3 miljoen ton. Een hogere productie zet mogelijk lichte druk op het huidige hoge prijsniveau op beurzen in Parijs en Londen.

De Amerikaanse productie neemt af van 60,1 tot 55,6 miljoen ton. De productie valt met name tegen, door zowel weer als een kleiner areaal, in Texas, Colorado, Kansas en Oklahoma. De Amerikanen verliezen daardoor fors op de exportmarkt van de Zwarte Zee-landen. Dat de totale tarweproductie stijgt, is dan ook vooral het gevolg van extra productie in de Russische Federatie, Oekraïne en Kazachstan.

Deze landen werden vorig jaar in hun productie beperkt door aanhoudende droogte, Rusland oogst volgend seizoen volgens de raming 53 miljoen ton tarwe, tegen 41 miljoen ton een jaar eerder. Rusland heft mogelijk in juli een exportverbod op, al worden mogelijk eerst strategische voorwaarden opgebouwd. Rabobank denkt dat het verbod eerst nog wordt verlengd totdat de prognose zekerder lijkt.

De Kazachstaanse productie stijgt van 9,7 tot 15 miljoen ton terwijl de Oekraïense oogst 2,2 miljoen ton stijgt tot 19 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.