Akkerbouw

Nieuws 171 x bekeken

Tarweprijs zakt door opheffing exportverbod

Moskou – Rusland heft 1 juli het exportverbod op graan op.

Vanochtend daalde de tarweprijs in Parijs met bijna 9 euro. Het Productschap Akkerbouw denkt dat Rusland een andere exportbeperking zal invoeren.

Premier Vladimir Poetin maakte zaterdag bekend dat Rusland het exportverbod niet verlengt. Het verbod geldt sinds 15 augustus nadat droogte de oogst decimeerde naar 61 miljoen ton. In 2009 oogstte Rusland 97 miljoen ton graan en in 2008 een record van 108 miljoen ton. Het exportverbod is niet meer nodig, vindt Poetin. Het graanareaal groeit dit jaar met 10 procent naar 24 miljoen hectare en de overheid heeft nog ruim 6 miljoen ton in opslag.

Vandaag zakte de tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs met bijna 9 euro naar 242 euro per ton. De termijnmarkt in Chicago was vandaag dicht.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw verwacht dat Rusland na 1 juli de graanexport blijft beperken. ”De Russische graanprijs is de helft van de wereldmarktprijs. Zonder exportbeperking loopt Rusland leeg. Dan kan de Russische graanprijs wel 25 tot 40 procent stijgen.”

Volgend voorjaar zijn er presidentsverkiezingen in Rusland, zegt de woordvoerder. ”Poetin wil niet dat brood duur wordt. Toen in augustus brood 5 procent duurder werd stelde hij direct het exportverbod in. Russen geven bijna 60 procent van hun inkomen uit aan voedsel. Poetin wil de inflatie beteugelen. Als het exportverbod niet wordt verlengd, komt er wel een quotering of een systeem van exportheffingen. Hij heeft liever ruzie met 2 procent van de bevolking dan met bijna alle Russen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.