Akkerbouw

Nieuws

Stratégie Grains: droogte kost Europa miljoenen tonnen tarwe

Parijs – Stratégie Grains denkt dat de tarweoogst van de Europese Unie in het seizoen 2011/2012 3,6 miljoen ton lager zal uitvallen door de aanhoudende droogte in Frankrijk, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

De EU-export valt volgens de raming 2 miljoen ton lager uit dan eerder verwacht.

Stratégie Grains gaat nu uit van een totale oogst in de EU van 131,5 miljoen ton, en een exportpotentieel van 17 miljoen ton. Tegelijk stelt het bureau dat vanuit het Zwarte Zee-gebied wellicht 14 miljoen ton meer tarwe beschikbaar komt voor de export dan het afgelopen seizoen. Het Amerikaanse ministerie van landbouw een 13,5 miljoen ton grotere export te verwachten. Analisten gaan er al met al vanuit dat het totale aanbod stijgt.

De Rabobank vindt de verwachtingen voor de export van Rusland, Oekraïne en Kazachstan te rooskleurig. Alles hangt wel af van de Russische bereidheid op 1 juli een aflopend exportverbod niet opnieuw te verlengen. In december vinden in Rusland verkiezingen plaats, en wellicht wil premier Poetin daarom prijzen tot die tijd drukken.

Tegelijk roert de Russische graanunie zich. Het verschil tussen de Russische interne marktprijs en de wereldmarktprijs is opgelopen tot meer dan 75 euro. Handelaren zouden 10 miljoen ton hebben klaarliggen voor export in juli. Hoewel in Europa dus productieproblemen zijn, daalt de graanprijs.
Op de Parijse Matif verloor het novembercontract tarwe 4,25 procent. De prijs ligt op ruim 220 euro per ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.