Akkerbouw

Nieuws 244 x bekeken 1 reactie

’Russisch exportverbod graan was onnodig’

Moskou - Het Russische exportverbod op graan was volkomen onnodig. Het land had meer dan genoeg graan tot zijn beschikking, stelt de Russian Grain Union, de organisatie van graanhandelaren.

De graanprijzen liggen wereldwijd sinds augustus vorig jaar op een veel hoger niveau dan in het seizoen er voor doordat Rusland op 15 augustus 2010 een exportverbod instelde. Volgens de overheid was er slechts 60,9 miljoen ton graan geoogst. Dat is te weinig om in de behoefte te voorzien.

Voorzitter Arkadiy Zlochevskiy van de Russian Grain Union bestrijdt dat. “Rusland heeft 67 miljoen ton graan geoogst. Er lag 19,4 miljoen ton graan op voorraad, de grootste voorraad in twintig jaar. Er was genoeg graan beschikbaar.”

Volgens Zlochevskiy wordt dat nog eens ondersteund doordat Rusland weinig graan heeft ingevoerd. “Normaal importeert Rusland jaarlijks 1 miljoen tot 1,5 miljoen ton graan. Gedurende de periode dat het exportverbod van kracht is, is slecht 600.000 ton graan gekocht op de wereldmarkt.”
De Russische vice-premier Victor Zubkov stelt dat de regering binnenkort een besluit neemt over het exportverbod, zodra duidelijk is hoe groot de binnenlandse graanvoorraad is. Het verbod geldt tot 1 juli.

Eén reactie

  • no-profile-image

    We worden steeds weer door de politiek op het verkeerde been gezet.maar ondertussen is het kwaad geschied,de graanprijzen zijn in 10 maanden meer dan verdubbelt .Dit is voor niemand goed,door al deze leugens kunnen de graanprijzen weer zo in elkaar storten.

Of registreer je om te kunnen reageren.