Akkerbouw

Nieuws

'Rusland wil verbod op export graan opheffen'

Moskou - De Russische overheid wil het exportverbod op graan opheffen op 1 juli. Dat is mogelijk omdat Rusland dit jaar meer graan oogst dan eerder werd voorzien. Oekraïne heft de exportquotering van graan op.

Beide landen exporteren gewoonlijk veel graan. Vorig jaar hadden Rusland en Oekraïne een misoogst door droogte. Rusland voerde in augustus een exportverbod in op graan. Oekraïne stelde een exportquotering in.

Analysebureau APK-Inform meldt dat de Russische regering het exportverbod wil opheffen op 1 juli omdat meer graan wordt geoogst. Onderzoeksbureau ProZerno gaat uit van een graanproductie van 90 miljoen ton. Vorig jaar is 60,9 miljoen ton geoogst.

Analysebureau SovEcon verwacht een oogst van 80 miljoen tot 85 miljoen ton graan. Er is dan 15 miljoen ton graan beschikbaar voor de export. “De vertraging van de inzaai van zomertarwe is ingelopen en het areaal is gegroeid”, zegt directeur Andrey Sizov op analistensite Agrimoney. “Het exportverbod moet worden opgeheven om de prijzen te laten stijgen. Dat stimuleert boeren om in de herfst meer te zaaien.”

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw betwijfelt of de overheid het exportverbod opheft. “De overheid zal eerst de voorraad op peil brengen. Rusland verbruikt jaarlijks 78 miljoen ton graan, terwijl vorig jaar 61 miljoen ton is geoogst. Er moet zeker 88 miljoen ton worden geoogst om de voorraad aan te vullen. Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen. Poetin wil niet het risico lopen op hoge graanprijzen. Bovendien heeft Rusland genoeg inkomsten uit de olie- en gasexport. Daar heeft het de graanexport niet voor nodig.”

Oekraïne heft de exportquotering van graan op, meldt het ministerie van landbouw. Daar zijn heffingen voor in de plaats gekomen. Het is daarom de vraag of Oekraïne weer volop graan gaat exporteren. De organisatie van graanhandelaren wil dat alle exportbeperkingen worden opgeheven. De handel schat dat Oekraïne 43 miljoen tot 48 miljoen ton graan gaat oogsten. Er is dan 20 miljoen ton beschikbaar voor de export.

Of registreer je om te kunnen reageren.