Akkerbouw

Nieuws

Rusland verkocht 1,5 miljoen ton uit interventie

Moskou – Hoewel Rusland maar 1,5 miljoen ton interventiegraan op de markt heeft gebracht, heeft de verkoop de binnenlandse prijzen met 20 tot 30 procent omlaag gedrukt.

Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van landbouw. Boeren zaaien mogelijk door de gedaalde prijzen minder in dan verwacht.

Het interventiegraan is sinds januari aangeboden voor minimumprijzen tussen de 6.000 en 6.300 roebel (150 tot 157 euro). Veevoer- en broodproducenten kochten in een eerste tranche bijna een half miljoen ton. Ze betaalden gemiddeld 10 procent meer dan de vastgestelde minimumprijs.

Daarmee ligt de prijs voor maaltarwe op de Russische markt bijna 80 euro lager dan de notering op de termijnmarkt in Parijs. Graantelers pleiten daarom voor het opheffen van een exportverbod op tarwe, zodat ze het graan op de wereldmarkt kunnen verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.