Akkerbouw

Nieuws 198 x bekeken

'Rusland moet exportverbod tarwe eerder opheffen'

Moskou – Rusland kan zonder gevaar voor voedseltekorten een exportverbod voor tarwe opheffen.

Dat schrijft de Russische Graan Unie. Volgens de organisatie voor graantelers heeft Rusland nog zeker 20 miljoen ton graan op voorraad, voldoende voor een veiligheidsnet. De organisatie wil dat het exportverbod eerder in plaats van later wordt opgeheven.

Boeren kunnen in dat scenario profiteren van hoge prijzen op de wereldmarkt. Russische media schrijven echter dat opheffing van het verbod op 1 juli niet waarschijnlijk is. Premier Vladimir Poetin sprak vrijdag opnieuw uit eerst zeker te willen weten hoeveel Rusland in het seizoen 2011/2012 kan oogsten. Hoge voedselprijzen kan de politicus zich niet permitteren met verkiezingen op komst.
In 2010 oogstte Rusland volgens officiële ramingen 61 miljoen ton.

Dat was 37 procent minder dan in het seizoen 2010/2011, en de misoogst leidde tot recordhoge graanprijzen wereldwijd. De intensieve veehouderij kon al snel het voer niet meer betalen.

De Amerikaanse landbouwraad is kritisch over het exportverbod, dat weliswaar in Rusland prijzen laag houdt, maar internationaal hoog. ”Vanuit het oogpunt van een econoom is voortzetting niet te rechtvaardigen. De voorraad is groot genoeg om een veiligheidsnet te waarborgen voor de Russische bevolking.”

Of registreer je om te kunnen reageren.