Akkerbouw

Nieuws 278 x bekeken

Roest in onbeschermde tarwe

Arnhem - Regelmatig wordt in heel Nederland actieve roest vastgesteld in tarwe die nog niet is gespoten. Deze schimmels hebben volgens Guus Bergmans van chemiebedrijf BASF maar relatief weinig vocht nodig om zich snel te ontwikkelen.

Bovendien zijn de verwachtte temperaturen van deze week ideaal voor een vlotte toename van vooral bruine roest. Roesten tasten het blad aan en kunnen opbrengstderving veroorzaken.

In combinatie met de snelle ontwikkeling van de gewassen, vaak is het vlagblad nu al aanwezig, is het volgens Bergmans van belang om tijdig de T2-ziektebestrijding uit te voeren. Bovendien raadt hij graantelers aan de bespuiting tegen afrijpingsziekten te combineren met een insecticide. “De hoeveelheid luizen en graanhaantjes is erg ongekend hoog voor deze tijd van het jaar.” Ook trof hij op verschillende percelen al larven van mineerders en trips aan.

De onkruiddruk in mais was vooralsnog door de droogte te overzien. Daar waar de afgelopen dagen wat regen is gevallen, ontkiemen onkruiden. Door het vocht worden bodemherbiciden nu geactiveerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.