Akkerbouw

Nieuws 1116 x bekeken

Rode uienhandel steeds slechter

Dronten – Het gaat slecht in de handel van rode uien. De fijnere sortering wordt niet eens meer verkocht, zeggen kenners uit de sector.

Dit is het gevolg van overproductie en kwaliteitsproblemen.

Akkerbouwer Aard Robaard in Dronten probeert zijn rode uien te verkopen, maar dat gaat moeilijk. ”Ik doe zaken per vracht”, vertelt de teler uit Dronten, die zijn uien in kisten levert. ”Normaal gesproken zit het afzetseizoen voor rode uien er wel op. Iedereen heeft kwaliteitsproblemen. Ook ik heb niet de gewenste kwaliteit. Ondermaat, kleiner dan 50 millimeter, wordt als tarra afgevoerd. Dat is 20 procent van een kist.”

Net als voor gele uien, zakt het prijsniveau voor rode uien snel. ”In het begin van het seizoen ging het nog wel een beetje, maar de rode uienhandel ging al snel kwakkelen”, zegt uienverwerker Bertus Booijink van Quality Onions in Ens. ”Het prijsniveau van rode uien is heel wisselend. Voor goede rode uien kan nog wel 15, 16 cent per kilo worden betaald. Partijen met veel tarra worden helemaal niet verkocht.”

Kees Laban van verwerker Delta Fresh in Benthuizen voegt toe: ”Er mag niks mankeren aan rode uien. Kleintjes raken we al niet meer kwijt en aanbod van telers is er wel. De verwerking verloopt intussen veel moeizamer dan normaal met bijna een kwart uitval. Ik moest pas nog een kaalvallende partij afkeuren. Daar kun je niets meer mee.”

De actuele prijs voor rode uien is volgens Laban 0 tot 15 cent, afhankelijk van de kwaliteit. Ook Booijink geeft aan veel werk te hebben aan rode uien. ”Het bijzondere groeiseizoen zie je terug in de kwaliteit en dat heeft effect op de handel.”

Rode uien gaan nu volgens Booijink vooral naar Engeland, Scandinavië en oost-Europa. De verwerkers geven aan toe te zijn aan het nieuwe seizoen.

Hierin is een areaalcorrectie te verwachten voor rode uien. Robaard trekt zijn eigen conclusie: ”Ik teel minder rode uien en voorlopig blijf ik hierin krimpen. De productie is te groot. De schuur met kistenbewaring heb ik goed voor elkaar. Die investering verdien ik zo niet terug. Daarom teel ik nu meer gele uien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.