Akkerbouw

Nieuws 242 x bekeken

Regen blijft inzaai gewassen vertragen in VS

Washington - De inzaai van mais, sojabonen en zomertarwe blijft traag verlopen in de VS door de regen. Volgens het ministerie van landbouw (USDA) was begin deze week 79 procent van de mais gezaaid. Normaal is dat 87 procent. Vorig jaar was rond 23 mei 92 procent van de mais gezaaid.

Dat de mais laat is gezaaid blijkt ook uit het feit dat nu op 45 procent van de percelen de mais boven de grond staat. Het vijfjaarlijks gemiddelde is 59 procent. Vorig jaar rond 23 mei stond op 69 procent van de percelen de mais boven de grond.

Ook de inzaai van sojabonen gaat moeizaam. Normaal is 51 procent gezaaid. Nu is dat 41 procent. Op 12 procent van de percelen staat de soja boven. Normaal is dat 19 procent.

De graantelers hebben nu 54 procent van de zomertarwe gezaaid. Normaal is dat 89 procent. Nu is 24 procent van de zomertarwe gekiemd. Het vijfjaarlijks gemiddelde staat op 64 procent.

In het Zuiden van de VS komt de wintertarwe de droogte niet meer te boven, ondanks dat er wat regen is gevallen. Volgens het USDA staat 44 procent van alle percelen wintertarwe in de VS er slecht of heel slecht bij. Vorig jaar was dat rond 23 mei 9 procent. Van alle percelen valt 32 procent in de klasse goed of uitstekend. Vorig jaar rond 23 mei haalde 66 procent van de percelen wintertarwe een goede of uitstekende beoordeling.

Het USDA publiceert van begin april tot eind november regelmatig rapporten over de inzaai en de stand van de gewassen. De rapporten zijn gebaseerd op gegevens van zo’n 5.000 rapporteurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.