Akkerbouw

Nieuws 550 x bekeken

'Producenten bio-ethanol in problemen in deel EU'

Brussel – De producenten van bio-ethanol in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Tsjechië hebben het moeilijk omdat deze lidstaten de import van bio-ethanol goedkoop houden. Brancheorganisatie E-Pure pleit voor uniforme Europese regels.

De Britse producent Ensus legt eind mei de ethanolfabriek in Teesside twee tot vier maanden stil omdat het niet kan concurreren met de goedkope import van bio-ethanol. In Nederland, Zweden en Tsjechië speelt hetzelfde probleem, zegt secretaris-generaal Rob Vierhout van E-Pure. ”De situatie in die landen is zorgelijk.”

Volgens Vierhout hanteren de vier lidstaten een eigen importbeleid. ”In de EU gelden voor bio-ethanol verschillende invoerheffingen. Die zijn het hoogst voor zuivere bio-ethanol, dat wordt gebruikt in voedingsmiddelen. De heffing op gedenatureerde bio-ethanol, dat wordt gebruikt in de chemische industrie of als brandstof, is veel lager. Dat geldt voor de hele EU. Maar als de bio-ethanol wordt gemengd met een beetje benzine berekenen deze vier lidstaten het importtarief voor een chemisch product, dat veel lager is dan voor gedenatureerde ethanol. In de andere lidstaten kan dat niet.”

Dat maakt het volgens Vierhout lastig voor de producenten in de vier lidstaten om te concurreren met geïmporteerde ethanol. ”Omdat de prijs voor bio-ethanol voor een groot deel wordt bepaald in Rotterdam als grootste aanvoerpunt, drukt het wel de prijs van bio-ethanol alle lidstaten.”

Vierhout pleit voor een eenduidig beleid in de hele EU. ”E-Pure wil dat ethanol gemengd met benzine wordt gezien als gedenatureerde ethanol en niet als een chemisch product.”
De problemen met import-ethanol wegen nog zwaarder dan de hoge graanprijzen. Vierhout: ”Alle producenten hebben last van de hoge prijzen voor tarwe, mais en bieten. Dat wordt deels gecompenseerd omdat ze de bijproducten duurder kunnen verkopen als voergrondstof.”Of registreer je om te kunnen reageren.