Akkerbouw

Nieuws 162 x bekeken

Nordzucker buigt verlies om in winst

Braunschweig- Nordzucker heeft in het afgelopen boekjaar 2010/11 weer winst weten te boeken.

Dat blijkt uit de vandaag door de Noord-Duitse suikerbietenverwerker gepresenteerde jaarcijfers. De concernwinst belandde op 91 miljoen euro. In het voorafgaande jaar was nog sprake van een verlies van 10 miljoen euro. Voor belasting en rentekosten behaalde Nordzucker een resultaat van 188 miljoen euro. Dat was eveneens een stuk beter dan in 2009/10, toen het overeenkomstige cijfer uitkwam op 66 miljoen. De omzet handhaafde zich afgelopen jaar op 1,8 miljard euro. Reëel is sprake van enige groei, daar diverse participaties werden afgestoten en dus niet meer meetelden.

Volgens concerndirectietopman Hartwig Fuchs is de resultaatontwikkeling duidelijk beter dan gebudgetteerd. "De oorzaken zijn vooral te vinden in de grote afzet van quotumsuiker en in de significante kosteneffecten van het doelmatigheidsprogramma Ertragskraft plus," licht hij toe. Weliswaar ging het in het hele concern voor de wind, maar volgens Fuchs heeft met name ook de Scandinavische dochter Nordic Sugar goed gedraaid.

De prognose voor het lopende nieuwe jaar 2011/12 is eveneens positief. Het resultaat wordt op zijn minst even hoog als afgelopen jaar, zo verwacht de concernleiding. Wel loopt de afzet van quotumsuiker door de kleinere oogst van de jongste campagne iets terug, maar dat zal worden gecompenseerd door hogere prijzen. (WV)

Of registreer je om te kunnen reageren.