Akkerbouw

Nieuws 297 x bekeken

Minder mais in Brazilië door droogte

Sao Paulo - In Brazilië gaat 3 miljoen ton mais verloren door droogte. Het betreft volgens analistensite Agrimoney de teelt van wintermais, dat wordt gezaaid na de oogst van een zomergewas.

“Het speelt vooral in Centraal-Brazilië. De oogst van de zomergewassen was vertraagd. Daardoor is de wintermais drie tot vier weken later gezaaid dan normaal. Maar het droge seizoen is drie weken eerder begonnen. Sinds half april heeft het hier nauwelijks geregend.”

De boeren kenden het risico, zegt analist Cordonnier van het Braziliaanse adviesbureau Soybean and Corn Advisory. “Maar ze gokten op een natte winter, zoals twee jaar geleden. Toen regende het voortdurend tot juni. Helaas is het dit jaar anders gelopen. De helft van de mais is te laat gezaaid en er is geen vocht meer in de bodem om de korrelvulling goed te laten verlopen.”

Het overheidsbureau Conab verwacht dat Brazilië komend seizoen 55 miljoen zomer- en wintermais oogst. Cordonnier houdt het op 52 miljoen ton. Volgens hem is 3 miljoen ton mais verloren gegaan door de droogte. Ongeveer 40 procent van alle Braziliaanse mais is een wintergewas dat wordt geteeld na de oogst van een zomergewas. Brazilië is de derde maisexporteur ter wereld, na de VS en Argentinië.

De droogte heeft niet de regio’s getroffen in Brazilië waar veel suikerriet wordt geteeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.