Akkerbouw

Nieuws

Lager prijsniveau primeuraardappelen

Sint Annaland - Het prijsniveau van de eerste vroege aardappelen pakt lager uit dan vorig jaar, maar stemt desalniettemin tevreden.

Dat blijkt uit de eerste veildag van de gezamenlijke Thoolse veilingen Alvantho. Opmerkelijk is het dat voor Frieslander (73 tot 78 cent per kilo) gemiddeld iets meer wordt betaald dan voor Doré (73 tot 77 cent). "Doré lijkt daardoor misschien wat ondergewaardeerd", merkt veilingdirecteur David Hage op. "Je kunt ook stellen dat voor Frieslander en Première wat extra is betaald."

Vorig jaar was Doré nog duidelijk de duurst betaalde primeuraardappel met 80 tot 101 cent. Toen was het prijsniveau hoger dan nu. "Vorig jaar was de import beperkt door tegenvallende opbrengsten in het buitenland", legt Hage uit. "Met het huidige prijsniveau zijn we tevreden."

Voor Eigenheimer is op de eerste veildag de hoogste prijs neergezet: 1,25 euro. De aanvoer was met 61 ton hoger dan vorig jaar, toen 46 ton voor de Zeeuwse klok kwam. "Maar we hebben ook wel eens eerste veilingen met 150 ton aanvoer gehad. Dit jaar hebben we een mooie hoeveelheid geveild. Alles is weg, dus er is voldoende belangstelling. Veel handelaren laten hun gezicht zien op zo’n eerste dag om partijen te bekijken. De kwaliteit is goed, bij droog weer heb je altijd een goede kwaliteit."

Hage gaf in zijn welkomstwoord aan dat de stemming goed is in de vroege aardappelsector. "We zijn erg vroeg met de oogst begonnen. Het eerste perceel is op 8 februari gepoot, maar ook percelen die een maand later zijn gepoot worden nu al gerooid."

Het zonnige voorjaar had een gunstig effect op de teelt onder plastic, resumeert de veilingmeester. "Door de droogte zijn alle aardappelen onder plastic beregend. Hierdoor is de groei er goed ingebleven." Het gevolg is een maatsortering boven verwachting. "Maar zolang het niet gaat regenen, blijft de opbrengst matig. Gelukkig beschikken we op Tholen over zoet water. Je ziet dan ook steeds meer beregeningshaspels in de polder verschijnen. Alleen beregende percelen kunnen nu worden gerooid."

Of registreer je om te kunnen reageren.