Akkerbouw

Nieuws 203 x bekeken

LEI: zware concurrentie als suikermarkt vrij is

Den Haag – Als de wereldhandel in suiker volledig wordt geliberaliseerd krijgt Suiker Unie zeer zware concurrentie van suiker die is geproduceerd uit riet. Welke gevolgen het afschaffen van de suikerquotering heeft voor bietentelers of de industrie is nog niet duidelijk.

Het onderzoeksinstituut LEI onderzoekt in opdracht van het ministerie van ELI de concurrentiekracht van de Nederlandse suikersector. In een rapport meldt het LEI dat wereldwijd de bescherming van suikermarkten afneemt. ”Ook de Europese Commissie overweegt om de suikerquota af te schaffen.

De gevolgen zijn nog niet in te schatten. Daar doen we nader onderzoek naar. Maar een liberalisatie van de suikermarkt zal negatieve gevolgen hebben voor de suikerindustrie in Europa.”

De wereldsuikermarkt wordt gedomineerd door Brazilië, stelt het LEI. ”De productiekosten liggen daar aanzienlijk lager dan in Europa. De gemiddelde productiekosten voor ruwe suiker in de wereld bedragen gemiddeld 243 dollar (163 euro) per ton. In de centraal-zuidelijke regio van Brazilië is dat 26 dollar (17 euro). Zelfs in de minder efficiënte gebieden in het noordoosten wordt rietsuiker tegen relatief lage kosten geproduceerd. De productie van suiker uit riet is beduidend goedkoper dan uit bieten.”

Verder constateert het LEI dat binnen de EU Suiker Unie de vijfde producent is. Het Duitse Südzucker is de grootste suikerproducent. Frankrijk produceert de meeste bieten per hectare gevolgd door Nederland. De kostprijs per ton bieten is het hoogst in Duitsland. Ook hier staat Nederland op de tweede plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.