Akkerbouw

Nieuws

Keuring bloembollen op wortelknobbelaaltje wijzigt

Lisse – De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft bepaald dat alleen de gewassen Dahlia en Gladiool gekeurd moeten worden op het wortelknobbelaaltje: de Meloidogyne chitwoodi/fallax. Dit in tegenstelling tot de berichtgeving begin april, zo meldt de Bloembollen Keurings Dienst (BKD).

De bloembollen van beide gewassen dienen te worden gekeurd op aanwezigheid van het aaltje in de zogenoemde aangewezen gebieden. De gebieden waar het wortelknobbelaaltje door de VWA is gevonden, moeten per perceel een aantal Dahlia’s en Gladiolen worden opgerooid en op de wortelpruik worden beoordeeld. Buiten de aangewezen gebieden moeten Dahlia’s en Gladiolen in valplekken worden opgerooid en op de wortelpruik worden beoordeeld.

De werkwijze met verscherpte visuele keuring op deze gewassen in de aangewezen gebieden blijft gehandhaafd. Dit zijn gebieden die door de VWA als risicogebieden zijn aangemerkt, op basis van eerdere vondsten van de nematoden. Zodra de kaart met de aangewezen gebieden door de VWA beschikbaar is gesteld, plaatst de BKD deze op zijn website. De telers die in 2010 bloembollen teelden in de aangewezen gebieden, hebben van de VWA een brief ontvangen waarin melding is gemaakt van de uitbreiding van de keuring op M. chitwoodi/fallax.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.