Akkerbouw

Nieuws 366 x bekeken 1 reactie

Innoseeds: groot tekort aan graszaad

Vlijmen – Er ontstaat een groot tekort aan graszaad. Daardoor stijgen de graszaadprijzen verder, verwacht veredelingsbedrijf Innoseeds.

De kleine voorraden in de pakhuizen worden wereldwijd minder dan verwacht aangevuld door de oogst van dit jaar, stelt Wim Geluk, hoofd contractteelt bij Innoseeds. ”De aanhoudende droogte leidt voor oogst 2011 waarschijnlijk tot lagere zaadopbrengsten. Dit geldt niet alleen voor Nederland maar ook voor ons omringende landen.”

Volgens Innoseeds zijn de groothandelsprijzen flink gestegen. ”De verkoopprijzen van enkele soorten zijn in een jaar zelfs meer dan verdubbeld. Dit is het gevolg van de krimp van het areaal in Europa en Noord-Amerika voor de oogsten van 2010 en 2011 en het sterk gestegen verbruik van graszaad.”

Peter de Bruijn, verkoopdirecteur Benelux van Innoseeds, verwacht dat de schaarste de komende twee jaar aanhoudt. ”De weide- en recreatiemarkt in Nederland en België zit qua omzet en prijs flink in de lift. Dit voorjaar werden de verkoopprijzen al 8 tot 10 procent verhoogd. Maar dat was lang niet voldoende om de stijging van de groothandelsmarkt bij te houden. Innoseeds heeft daarom per eind mei de prijzen met nog eens ongeveer 20 procent verhoogd. Voor de zomer en het najaar gaan de prijzen nog veel harder omhoog. Graszaad blijft de komende twee jaar schaars.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    De Wijnakker

    Innoseeds vermeld in dit artikel dat de graszaadprijzen, nog verder zullen stijgen. dat is mooi natuurlijk voor de de verkopende partij. maar laat dat ook eens zien in de eind uitbetaling !!! ( producent )
    Want voor deze erg marginale prijzen zullen er weinig of helemaal geen telers over blijven die voor een fooitje graszaad willen blijven telen. ( er zit nogal tijd meer risico in dan in tarwe )

Of registreer je om te kunnen reageren.