Akkerbouw

Nieuws 597 x bekeken

In april nog veel pootgoed over de grens

Den Haag - In april zijn nog veel pootaardappelen geëxporteerd naar Rusland, België en Duitsland. Dat blijkt uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie.

Al met al is vorige maand nog bijna 100.000 ton pootgoed geëxporteerd. Deze hoeveelheid is weliswaar wat kleiner dan in dezelfde maand van vorig jaar, maar de totale uitvoer is dit seizoen veel groter. De tussenstand in de uitvoer tot aan de maand mei is opgelopen tot bijna 770.000 ton. Daarmee is de uitvoer 85.000 ton groter dan vorig jaar.

Ook ten opzichte van de jaren daarvoor is de export dit jaar veel groter. In normale jaren blijft de Nederlandse uitvoer van pootaardappelen steken op 650.000 tot zo’n 700.000 ton.

De uitvoer naar Rusland bedroeg in april ruim 14.000 ton, zodat de afzet naar dit land inmiddels is toegenomen tot bijna 26.000 ton. België importeerde vorige maand bijna 20.000 ton en daarmee hebben de Belgen nu ruim 55.000 ton Nederlands pootgoed afgenomen.

De afzet naar Duitsland overstijgt inmiddels de 73.000 ton en Duitsland overtreft daarmee net Algerije als belangrijkste afnemer van Nederlands pootgoed. Een jaar geleden waren de Algerijnen met afstand de grootste afnemer met een totaal van 88.750 ton. Duitsland importeerde dat jaar zo’n 64.000 ton pootgoed uit Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.