Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Groene perzikbladluis op bietenplant

Bergen op Zoom - Op een suikerbietenperceel in het Noord-Brabantse Steenbergen is de groene perzikbladluis aangetroffen, meldt bieteninstituut IRS.

Dit was op planten met standaardpillenzaad, dus zonder insecticiden. Bij controle van vijftien planten zijn op één plant zeven groene perzikbladluizen gevonden. De schadedrempel in mei en de eerste helft van juni is twee perzikbladluizen per tien planten. Dit is zeer laag, omdat de groene perzikbladluis het vergelingsvirus kan overbrengen. Daarmee is op het perceel in Steenbergen de schadedrempel overschreden en is een bestrijding rendabel.

IRS maant telers om percelen met standaardpillenzaad en percelen waarop langer dan tien weken geleden speciaal pillenzaad is gezaaid, te controleren.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    efficiente suikerbietenteler

    Als suikerbieten teler die zelf sterk op de kosten moet letten vraag ik me af waarom er nog aandacht en kosten besteed worden aan een probleem in suikerbieten dat al vele jaren door zaadbehandeling geen probleem meer is.Ook op de site van het IRS is er voor de telers weinig belangrijk nieuws elk jaar weer de dezelfde terugkerende onderwerpen zoals rupsenvraat en hagelschade Ik vraag me uberhaupt af waarom er nog een heel onderzoeks instituut in de benen wordt gehouden voor 1 enkel akkerbouwgewas dit allemaal op kosten van de nederlandse suikerbietentelers die enkele jaren geleden 30-40% werden gekort .Daar komt nog bij dat de suikerindustrie nog een agrarische dienst met buitendienst heeft die een strerke overlap heeft met de activiteiten van het IRS. Specifieke problemen en ook voorlichting in de suikerbietenteelt kunnen volgens mij door de vakbekwame specialisten van deze buitendienst worden afgehandeld. Deze Agrarische dienst vormt samen met de kweekbedrijven die nieuwe betere rassen ontwikkelen de belangrijkste peilers onder de suikerbietenteelt. Ook de klimaatverandering van de laatste jaren speelt een grote rol in de stijgende opbrengsten ook al probeert de directeur van het IRS dhr Tijink dit op het conto van het IRS te schrijven (15 ton suiker per ha in 2015). Het is begrijpelijk dat hij op deze manier het bestaansrecht van het IRS probeert te waarborgen maar dit is volgens mij niet terecht en het is op kosten van de suikerbietenteler. We leven in een tijd van voortdurende efficientieverbetering en kostenbeheersing.Het is in dit kader dat ik op dat punt binnen het suikerbietenonderzoek nog mogelijkheden voor een miljoenenbezuiniging zie zonder dat de kwaliteit en de dienstverlening eronder lijden. Zoals het nu geregeld is is echt niet meer van deze tijd, Ik hoop daarom dat de suikerindustrie deze mogelijkheid van een aanzienlijke kostenbesparing eens serieuze aandacht geeft. Verder ben ik benieuwd hoe andere suikerbietentelers hiertegenover staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.