Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Graanprijzen stijgen door droogte

Parijs – De graanprijzen zijn deze week meer dan 10 procent gestegen op de termijnmarkt in Parijs. Dat komt vooral doordat Frankrijk en Duitsland door de droogte 8 tot 11 procent minder graan gaan oogsten.

Analysebureau Agritel denkt dat Frankrijk, de grootste graanproducent in de EU, 31,7 miljoen ton tarwe gaat oogsten. Dat is 11,5 procent minder in 2010. ”Alle regio’s hebben last van droogte.
Telers zien hun graangewassen iedere dag achteruit gaan. Het maakt de markt nerveus.”

Het Deutsche Raiffeisenverband verwacht een Duitse graanoogst van 40,7 miljoen ton, waarvan 22,2 miljoen tarwe. Dat is 8 procent minder dan vorig jaar. Duitsland is de tweede producent in de EU.

Ook in de VS nemen de zorgen over het weer toe, meldt de Amerikaanse termijnmarkt CBOT. ”Het blijft droog in het zuiden waar harde tarwe wordt geteeld. Meer noordelijk loopt de inzaai van zomergraan vertraging op door regen. De graanhandel raakt bezorgd over de situatie.”

De Rabobank verwacht kleinere graanoogsten dit jaar. In een vandaag gepubliceerd rapport meldt de Rabobank dat de inzaai van zomertarwe moeizaam gaat in de VS en Canada door regen. Delen van de EU, Rusland en China hebben last van droogte.

Volgens Agritel stegen de graanprijzen in Parijs naar het hoogste niveau in drie maanden. ”De prijs van brouwgerst voor de nieuwe oogst bereikte een record. Ook koolzaad wordt steeds duurder.”

Vandaag steeg de tarweprijs in Parijs gedurende de handelsdag boven de 250 euro per ton. Dat is 25 euro meer dan de slotkoers van vorige week vrijdag. Mais kwam boven de 240 euro, bijna 20 euro meer dan eind vorige week. Brouwgerst werd vandaag verhandeld voor meer dan 340 euro. Dat is zelfs 50 euro meer dan vorige week vrijdag. Koolzaad noteerde bijna 470 euro, ruim 20 euro meer dan vrijdag.

Eén reactie

  • no-profile-image

    oogst daling valt nog alles mee,in nl. denk ik een grotere daling.

Of registreer je om te kunnen reageren.