Akkerbouw

Nieuws

Graanprijzen herstellen zich na 'te rooskleurige' raming USDA

Washington – De graanprijzen zijn in Parijs weer licht gestegen. Op de Parijse Matif noteerde novembercontract maaltarwe vrijdag om vijf uur 's middags 2,5 procent hoger dan een dag eerder.

Het juni-contract mais stond op dezelfde tijd gelijk op een dag eerder, na de gehele dag hoger te hebben genoteerd. Analisten zien een verband met speculaties over de gevolgen van droogte op het gewas in Europa.

Woensdagmiddag daalden de graanprijzen nadat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de eerste raming voor het volgende seizoen 2011/2012 bekendmaakte. Volgens USDA zal de productie fors toenemen ten opzichte van vorig jaar, door grote oogsten in vooral Rusland en Oekraïne.

De Rabobank noemt de voorspelling echter te rooskleurig en na een dag van verdere daling herstelden prijzen zich op vrijdag. De prijs voor maaltarwe bewoog in Parijs op het einde van de middag rond de € 225,75 per ton, terwijl voor mais € 232,50 betaald werd.

Het meest verhandelde contract voor voertarwe steeg op de LIFFE in Londen met 3 procent tot bijna 176 euro per ton. De stijging hangt mogelijk samen met mogelijke productieschade door droogte in delen van Europa (Frankrijk, Duitsland) en China.

Of registreer je om te kunnen reageren.