Akkerbouw

Nieuws 188 x bekeken

Graanprijzen herstellen zich na 'te rooskleurige' raming USDA

Washington - De graanprijzen zijn in Parijs vrijdag weer gestegen. Op de Parijse Matif noteerde novembercontract maaltarwe om 16:15 uur 1,5 procent hoger dan een dag eerder.

Het juni-contract mais stond op dezelfde tijd een half procent hoger. Analisten zien een verband met speculaties over de gevolgen van droogte op het gewas in Europa.

Woensdagmiddag daalden de graanprijzen nadat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de eerste raming voor het volgende seizoen 2011/2012 bekendmaakte. Volgens de USDA zal de productie fors toenemen ten opzichte van vorig jaar, door grote oogsten in vooral Rusland en Oekraïne.

De Rabobank noemt de voorspelling echter te rooskleurig en na een dag van verdere daling herstelden prijzen zich op vrijdag. De prijs voor maaltarwe bewoog in Parijs op het einde van de middag rond de 225 euro per ton, terwijl voor mais 233 euro betaald werd.

Het meest verhandelde contract voor voertarwe steeg op de LIFFE in Londen met 3 procent tot bijna 176 euro per ton. De stijging hangt mogelijk samen met mogelijke productieschade door droogte in delen van Europa (Frankrijk, Duitsland) en China.

Of registreer je om te kunnen reageren.