Akkerbouw

Nieuws

Gewasbescherming in uien lastig

Dronten – Gewasbescherming blijft een aandachtspunt in de huidige droge periode.

Vooral bij uien. ”Onkruiden groeien hard en uien kunnen nog niet veel hebben”, vertelt Paul Hooijman van DLV Plant. ”Doordat het amper heeft geregend, doen bodemherbicides nu niks. We adviseren telers elke vier, vijf dagen te spuiten met een mix van middelen. We houden goed in de gaten wat het gewas hebben kan. Door de koude nachten heeft het gewas sneller last van het spuiten, omdat de ui langzamer ontgift in kou. Dat wordt komend weekeinde beter.”

Tarwe krijgt problemen, want het gewas heeft water nodig om stikstof mobiel te houden. Over witlof en peen is Hooijman duidelijk: ”Wacht alsjeblieft met zaaien. Dan hoef je niet te beregenen.” Beter voor portemonnee en gewas. ”Er zijn vrij veel zoutige bronnen en zout hoopt zich op bovenin de grond. Dat kan in peen schade aanrichten.”

Begin volgende week staan alle aardappelen boven in Flevoland, denkt Hooijman. Het beregenen van tweedejaars plantuien begint nu. Het loof heeft vocht nodig om te groeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.