Akkerbouw

Nieuws

Genenbank zoekt spinazie in Azië

Wageningen – Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) van Wageningen UR gaat samen met lokale onderzoekinstituten in Azerbeidzjan, Georgië en Armenië op zoek naar wilde spinazie.

De onderzoekers hebben vooral belangstelling voor Spinacia tetrandra, een wilde soort die verwant is aan onze spinazie. De hoop en verwachting is dat de wilde spinazie eigenschappen bevat, die kunnen worden gebruikt bij de veredeling.

Chris Kik van CGN zegt dat de Trans Kaukasus het oorsprongsgebied is van de spinazie. ”We hopen bijvoorbeeld wilde spinazie te vinden die extra weerstand heeft tegen ziekten en plagen. Daarmee kunnen we de voedselproductie hopelijk weer een stapje zekerder én duurzamer maken”.

De Nederlandse genenbank heeft veel zaden van groentegewassen. Wereldwijd is het een van de top-genenbanken in de groentes. Van spinazie heeft de genenbank zaden van meer dan vierhonderd verschillende spinazie-herkomsten: van moderne en oude rassen, van landrassen en van wilde soorten. Daarmee is de Nederlandse genenbank de grootste spinazie-genenbank van de wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.