Akkerbouw

Nieuws 226 x bekeken

Geen steun voor verhoging interventieprijs graan

Den Haag – De interventieprijs van graan wordt niet verhoogd. Een Pools voorstel daartoe werd gisteren tijdens een landbouwraad in Brussel door zowel de Europese Commissie als de lidstaten naar de prullenbak verwezen.

Volgens de Poolse landbouwminister Marek Sawicki zijn de kosten van de graanproductie de afgelopen maanden flink gestegen. Omdat de interventieprijs daarbij is achtergebleven, is de nettosteun voor de sector afgenomen. Warschau stelt dat de productie van graan van groot belang is voor het functioneren van de voedingsindustrie in Polen en de Europese Unie. Daarom zou een verhoging van 101 tot 130 euro per ton op zijn plaats zijn.

Eurocommissaris Dacian Ciolos (landbouw) wil daar niets van weten. Hij vindt dat de interventieprijs alleen mag worden gebruikt als vangnet ten tijde van ernstige crises. Daar is volgens hem op dit moment geen sprake van. Bovendien kan het instrument niet los worden gezien van het bedrijfstoeslagensysteem. Een verhoging van de interventieprijs zou gepaard moeten gaan met een verhoging van de directe betalingen; daar kan echter geen sprake van zijn.

Nederland had voorafgaand aan de landbouwraad al laten weten tegen het Poolse plan te zullen stemmen. Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) komt verhoging van de interventieprijs neer op de introductie van een handelsverstorend element. ”Daar zijn wij meestal niet voor en in dit geval ook niet”, zei hij. Nederland is juist een warm pleitbezorger van meer liberalisering.

Een voorstel voor verruiming van de suikerquota, eveneens uit Poolse koker, werd dinsdag evenmin met vreugde ontvangen. Ciolos en een ruime meerderheid van de lidstaten voelen daar niets voor. Het plan zou in strijd zijn met de afspraken die de Europese Unie heeft gemaakt met ontwikkelingslanden in Afrika en Latijns-Amerika, de zogeheten ACP-landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.