Akkerbouw

Nieuws 264 x bekeken

Fransen lappen irrigatie-verboden aan hun laars

Poitiers – Steeds meer Franse akkerbouwers lappen de beregeningsverboden in hun regio aan hun laars.

Zij laten hun spuitmachines vooral ’s nachts werken en nemen een eventuele boete daarbij voor lief. In 46 van de 96 Franse departementen gelden nu beperkingen op het gebruik van water, ook voor irrigatie. In een aantal regio’s, zoals Charente-Maritime bij Poitiers, mogen boeren nu helemaal niet meer beregenen. Dat leidt volgens hen echter tot grote economische schade. Waar de oogst al is begonnen, liggen de opbrengsten per hectare vaak 50 procent of meer lager dan vorig seizoen.

De boeren en hun organisaties verwijten de regionale autoriteiten vooral dat de droogtemaatregelen zonder ook maar enig overleg worden afgekondigd. Groepen boeren in dit deel van Frankrijk hebben afgelopen weekend al met een aantal wegblokkades geprotesteerd tegen de beperkingen op het watergebruik.

Of registreer je om te kunnen reageren.