Akkerbouw

Nieuws

Franse tarwe-oogst fors lager

Parijs – De Franse tarwe-oogst kan dit jaar uitkomen op 31,65 miljoen ton.

Dat is dan 11,5 procent minder dan vorig jaar, wat geheel wordt veroorzaakt door de aanhoudende droogte. De opbrengst is daarmee ook de laagste sinds het vorige droogtejaar 2007/08 toen 30,8 miljoen ton aan tarwe werd binnengehaald.

Dat berekent het agrarische analysebureau Agritel op grond van een enquête onder akkerbouwers. De droogte houdt vooral huis in gebieden in Midden- en West-Frankrijk waar juist veel graan wordt verbouwd. In een aantal streken is dit voorjaar tot nu toe 80 procent minder regen gevallen dan normaal, elders komt het tekort in de buurt van de 30 procent uit. Agritel verwacht overigens niet dat de tegenvallende oogst in eigen land veel gevolgen zal hebben voor de wereldprijzen voor graan omdat het Franse tekort gecompenseerd kan worden door de mogelijke terugkeer van Rusland en Oekraïne op de exportmarkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.