Akkerbouw

Nieuws

Franse gerstoogst extreem vroeg gestart

Parijs - In Frankrijk is de eerste wintergerst geoogst. Nog nooit eerder is de graanoogst in Frankrijk zo vroeg in het seizoen begonnen, meldt het Franse analysebureau Agritel.

"De opbrengsten waren extreem laag. De oogst vond plaats in het departement Charentes in het zuidwesten van Frankrijk. De percelen hebben veel last gehad van droogte." Volgens Agritel moeten meer percelen zijn geoogst voor duidelijkheid ontstaat over de hectareopbrengsten. Marktanalisten verwachten dat in heel Europa de graanoogst eerder van start gaat. In veel landen is het graan twee weken verder in ontwikkeling dan normaal. Dat betekent dat de verwerkers eerder kunnen overschakelen op graan van de nieuwe oogst.

Dat heeft invloed op de graannoteringen op de termijnmarkt in Parijs. Voor de termijncontracten voor tarwe en brouwgerst van de nieuwe oogst wordt meer betaald dan voor die van de oude oogst.
Eind vorige week meldde Agritel dat Frankrijk, de grootste graanproducent in de EU, 31,7 miljoen ton tarwe gaat oogsten. Dat is 11,5 procent minder in 2010. "Alle regio’s hebben last van droogte. Telers zien hun graangewassen iedere dag achteruit gaan. Het maakt de markt nerveus."

Het Deutsche Raiffeisenverband verwacht een Duitse graanoogst van 40,7 miljoen ton, waarvan 22,2 miljoen tarwe. Dat is 8 procent minder dan vorig jaar. Duitsland is de tweede producent in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.