Akkerbouw

Nieuws 444 x bekeken

Fandango in uien 'mooie aanvulling'

Mijdrecht - Het middel Fandango is toegelaten in uien.

Hiermee kan valse meeldauw, bladvlekkenziekte en stemphylium worden bestreden. Daarnaast meldt leverancier Bayer Cropscience dat Fandango op proefpercelen een nevenwerking van 20 tot 30 procent laat zien tegen fusarium, witrot en pinkroot. "De verwachtingen mogen niet te hoog gespannen zijn, maar de nevenwerkingen zijn erg interessant."

Fandango kan vanaf bolvorming worden toegepast in een preventief behandelingsschema. Onderzoekservaring van de laatste jaren leert dat Fandango optimaal rendeert als het afwisselend met andere middelen wordt gebruikt. "Fandango zorgt ervoor dat uien langer groen blijven en geeft ten opzichte van de huidige middelen een hogere opbrengst en een betere huidkwaliteit", geeft Bayer aan.

Luc Remijn, uienspecialist bij DLV Plant, noemt het middel een goede aanvulling op het middelenpakket. "Zeker tegen stemphylium. En de nevenwerking op witrot is welkom, want hiervoor is verder niets toegelaten. Dit middel was al eerder aangekondigd, mooi dat het nu komt en ook nog netjes op tijd in het teeltseizoen."

Jan Bongers van Bayer verwacht veel animo voor Fandango. "Vorig jaar hebben we dit middel al aangekondigd, maar de toelating lukte op het laatste moment niet. De handel pakt dit snel op, want het is een duidelijke stap voorwaarts in de bestrijding van ziektes." Telers kennen het product al in de graanteelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.