Akkerbouw

Nieuws 166 x bekeken

FAO: China gaat veel meer mais importeren

Rome - China importeert mogelijk tot 30 juni 2 miljoen ton mais. Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO.

Als China terug aan de markt komt, kan dat de prijzen op de termijnmarkt stuwen. Normaal produceert China bijna genoeg voor de eigen behoefte, maar droog weer in delen van China beperkt de productie ernstig.

De maisprijs is op jaarbasis 84 procent gestegen maar is de laatste dagen gedaald nadat het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA een eerste oogstraming voor het seizoen 2011/2012 bekendmaakte. Het USDA verwacht een sterk herstel van de productie in met name Rusland, Oekraïne en Kazachstan.

De USDA verwacht overigens maar een importvolume voor China van 1,5 miljoen ton, wat nog altijd een verdrievoudiging is ten opzichte van het seizoen 2010/2011.

De maisprijs wordt ondersteund door nat weer in de Amerikaanse Midwest, die het zaaien van mais bemoeilijkt. Volgens het USDA is nu pas 40 procent van het beoogde areaal ingezaaid. Vorig jaar lag dat percentage op 80 procent. Meer dan 40 procent van de mais bevind zich in slechte conditie, tegen 8 procent een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.