Akkerbouw

Nieuws 334 x bekeken

Emeltenschade in bieten valt tegen

Bergen op Zoom – Dit jaar hebben emelten enorm veel aantasting in suikerbieten veroorzaakt, meer dan in voorgaande jaren.

Dat meldt bieteninstituut IRS, dat in een eerder stadium vermoedde dat de schade vanwege de droogte snel zou stoppen. Dat bleek echter niet het geval.

Dit komt doordat het om een ander soort emelten gaat. De langpootmuggen die uit de poppen zijn gekropen zijn opvallend geel van kleur en over de rug lopen zwarte strepen. De larven van deze soort blijven kleiner, maximaal 1 tot 1,5 centimeter lang.

Het Belgische bieteninstituut KBIVB heeft hierover contact gehad met onderzoekers van de universiteit van Gembloux en stellen dat deze soort niet of nauwelijks boven de grond komt, waardoor er alleen maar ondergrondse schade ontstaat. Bij droogte vreten zij gewoon door. Ze leggen ook op kale percelen eieren. De laatste keer dat deze soort voor zo’n massale schade heeft gezorgd is circa 25 jaar geleden.

De meeste emelten zijn verpopt of aan het verpoppen, waardoor de schade snel stopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.