Akkerbouw

Nieuws 221 x bekeken

EU opent grens voor extra suiker

Brussel – De EU opent de grenzen voor extra suiker om te voorkomen dat de voorraad in de EU nog verder slinkt.

De Europese Commissie heeft een extra invoerquotum geopend van 200.000 ton suiker dat zonder invoerheffing kan worden ingevoerd. Deze suiker kan worden geïmporteerd tussen 1 juli en 30 september dit jaar.

Daarnaast krijgen importeurs de mogelijkheid in te schrijven op importtenders. Deze maatrtegel is uniek voor de Europese suikersector. In de graansector bestaat dit al langer. Suikerimporteurs kunnen in zo’n tender aangeven hoeveel suiker ze willen importeren en welk invoertarief ze bereid zijn te betalen.

Aan de importtenders zit geen maximum. ”Zo kan de Commissie bijsturen als dreigt dat te weinig suiker in de EU komt vóór er weer bieten worden geoogst”, legt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw uit. ”Normaal betalen importeurs 439 euro per ton witsuiker of 98 euro per ton ruwe suiker aan invoerheffing.”

De Commissie stelt dat de suikervoorraad aan het eind van het seizoen (op 30 september 2011) nog maar 10 procent bedraagt van het verbruik. Door deze maatregelen hoopt de Commissie te voorkomen dat een tekort ontstaat.

In april had de Commissie al een invoerquotum geopend van 300.000 ton. Ook is toen besloten dat 500.000 ton surplussuiker zonder boete verkocht mag worden als consumptiesuiker. Anders moest deze suiker worden doorgeschoven naar het volgende seizoen.

De woordvoerder van het productschap denkt dat de nieuwe maatregelen effect zullen hebben. ”De EU kreeg te weinig suiker binnen omdat een groot deel van dit seizoen de wereldmarktprijs hoger was dan de prijs in de EU. Nu is dat andersom. In sommige lidstaten zouden importeurs al 1.100 tot 1.200 euro betalen voor suiker op de wereldmarkt, inclusief invoerrechten en transportkosten. Daarom is te verwachten dat er veel suiker naar de EU komt.”

Volgens de woordvoerder is onduidelijk hoe groot de suikervoorraad is in de EU. "De schattingen variëren van 800.000 tot 1,9 miljoen ton suiker die aan het eind van het seizoen op 30 september nog beschikbaar is.”

Gert Sikken, directeur Agrarisch Zaken van Suiker Unie, vindt het lastig in te schatten welke gevolgen de invoertenders gaan hebben op de Europese suikermarkt. “Het is een volkomen nieuw fenomeen voor de suikersector. De suikermarkt zou overvoerd kunnen raken. Daar zitten wij niet op te wachten. Wij hebben liever stabiliteit in de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.