Akkerbouw

Nieuws

Duitse koolzaad- en graanteelt steeds vaker ploegloos

Hamburg – Ploegloze grondbewerking is in Duitsland bij de teelt van wintergraan en –koolzaad in opmars.

Volgens een enquête van landbouwmarktonderzoeker Kleffmann Group werd vorig najaar 53 procent van het winterkoolzaadareaal ingezaaid na vereenvoudigde ploegloze bewerking van de percelen. Ten opzichte van 2009 is dat 3 procent meer. Bij de wintergranen gaat het om 48 procent van de ingezaaide oppervlakte. Dat komt neer op een plus van 2 procent. In 2005 waren de overeenkomstige percentages 34 procent voor graan en 36 procent voor koolzaad.

Vooral de akkerbouwers met meer dan 200 hectare blijken de ploeg aan de wilgen te hangen. Drijfveer is optimalisering van het arbeidsverloop en besparing op energiekosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.