Akkerbouw

Nieuws 392 x bekeken

Duitse deelstaat wil stop op Nederlandse mest

Düsseldorf – De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) overweegt verdere verscherping van de regels voor import van mest uit Nederland.

Deelstaatminister Johannes Remmel van landbouw en milieu zegt af te willen van Nederlandse drijfmest, vanwege de nitraatbelasting van het grondwater.

In november vorig jaar stelde NRW in dat alleen drijfmest waarop druksterilistatie is toegepast, geïmporteerd mag worden. De hygiëne-installaties van mestexporteurs werden hierdoor waardeloos. Nu dreigen de installaties voor druksterilistatie, die enkele mestexporteurs hebben gebouwd, ook waardeloos te worden.

Door de druksterilisatie is de import fors teruggelopen. Vorig jaar ging 750.000 ton Nederlandse mest naar NRW. In het eerste kwartaal was de import 75 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2010. De Landbouwkamer in Viersen zegt dat deels sprake was van illegale import.
De Duitse akkerbouwers zijn niet blij met de maatregel. De mest uit Nederland wordt tegen veel lagere prijzen aangeboden dan mest uit Duitsland. Nederlandse mest kost € 3,50 per kuub, mest uit Münsterland 8 tot 10 euro.

De Duitse melding komt op een bijzonder moment. Nederland heeft recent afspraken gemaakt over mestexport, door het beschikbaar maken van AGR-GPS-informatie van de vrachten.
”Als dit verbod geldt voor alleen varkensmest is het een ramp voor de bedrijven die dit jaar geïnvesteerd hebben in een installatie voor druksterilisatie. Voor de totale mestmarkt is het effect minder groot. Als het verbod ook geldt voor pluimveemest, zal het direct effect hebben op de Nederlandse mestmarkt”, aldus loonwerkersorganisatie Cumela.

Of registreer je om te kunnen reageren.