Akkerbouw

Nieuws

Dubbel zoveel bieten overgezaaid

Dinteloord - Met 667 hectare is ten opzichte van vorig jaar bijna het dubbele aan suikerbieten overgezaaid, meldt Suiker Unie.

De belangrijkste oorzaken zijn vorstschade, verstuiven en insecten (emelten en ritnaalden). In Groningen en Drenthe is het meest opnieuw gezaaid. Desondanks is men ook hier zeer positief over de opbrengstverwachting. Het overzaaien is zo goed als klaar.

Ondanks de droogte hebben de meeste bieten de rijen nu al gesloten. Rassen met een steile stand en minder weelderige bladgroei, zoals Theresa KWS, wijken hierbij iets af van rassen met brede bladstand en weelderige bladgroei.

Afgelopen week hebben Noordelijke provincies enige regen van betekenis gehad. Dit bevordert het herstel van de door vorst getroffen bietenpercelen. Plekken door aaltjes of andere onvolkomenheden zijn bij de sluiting van het gewas goed zichtbaar.

De onkruidbestrijding is dit jaar moeizaam verlopen. Door de droge omstandigheden en hogere temperaturen zijn diverse onkruiden ontsnapt aan de chemische onkruidbestrijding. De schoffelmachine wordt weer uit de schuur gehaald om dit te corrigeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.