Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Droogte kost nu opbrengst in suikerbietenteelt

Asten – De droogte gaat nu opbrengst kosten in de suikerbietenteelt, ondanks de extreem vroege groeipuntsdatum van 3 juni.

Dat zegt John Schoonbroodt, hoofd agrarische dienst bij CSV Covas.

De groeipuntsdatum van suikerbieten valt uitzonderlijk vroeg dit jaar; het landelijk gemiddelde is 3 juni, vijftien dagen vroeger dan het tienjarig gemiddelde. Dat is de lezen op de website van bieteninstituut IRS.

Vroegst is de provincie Zeeland met een groeipuntsdatum van 26 mei. De gebieden Noordelijk zand en dal/veen zijn hekkensluiters met 8 juni.

Op de groeipuntsdatum bevat de biet gemiddeld 4 gram suiker en gaat de wortel sterker groeien. De datum zegt iets over de eindopbrengst.

”Dit moet dus een recordjaar worden”, zegt Schoonbroodt. ”Dit is supervroeg.” Hij benadrukt echter dat het weer van de komende maanden bepalend is voor de opbrengst. ”Voor nu roep ik telers op om bieten te beregenen, bijzonder vroeg in het seizoen. Op sommige percelen hangen de planten slap van vochttekort. Wie kan, beregent het gewas om het tekort aan te vullen. Het is logistiek een heel gepuzzel om de haspel bij alle gewassen te krijgen. Toch zit die topoogst erin dit jaar.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    topobrengst??? hoop oprecht van niet, dan is de prijs weg. minder dan nu mag het toch eigenlijk niet zijn, want het is objectief bezien nog ZEEEEER marginaal allemaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.