Akkerbouw

Nieuws 194 x bekeken

Dalende opbrengsten op verzilte poldergrond door droogte

Knokke/Heist - Volgens de associatie Polderboeren Knokke-Heist heeft het zoutgehalte in de polders achter het Zwin de voorbije weken door de droogte de schadedrempel bereikt.

De opbrengsten op de verzilte poldergrond liggen hierdoor tot een vijfde lager. Daarnaast is het beregenen van akkers met water uit de polderwaterlopen niet meer toegelaten. Het water in de Polder Noordwatering wordt immers gerantsoeneerd.

Op driekwart van de meetpunten in de Zwinregio werd de jongste weken een niveau van 500 milligram chloor per liter vastgesteld. Dat is de schadedrempel voor de meeste groenten die in open veld worden verbouwd, inclusief aardappelen. Bij een hogere concentratie is het water niet meer bruikbaar als drinkwater voor het vee.

Zowel de associatie Polderboeren als burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist vrezen dat de impact van de uitbreiding van het Zwin op de regio wordt onderschat. Volgens de Polderboeren bestaat er nog weinig reden om de Willem-Leopoldpolder aan het Zwin toe te voegen. Ze vrezen dat 700 tot 1.200 hectare aangrenzende landbouwgronden aan productiecapaciteit zullen moeten inleveren bij een uitbreiding met 180 hectare. ”Het wordt hoog tijd dat de problematiek van de verzilting ernstig wordt genomen en dat er meer wetenschappelijk onderzoek naar gebeurt”, pleiten ze.

Nederland zou al op zoek zijn naar alternatieven voor de compensaties voor de verdieping van de Westerschelde op haar grondgebied. ”Vlaanderen moet dat ook doen”, zegt burgemeester Lippens. ”De uitbreiding van het Zwin wordt steeds meer opgedrongen zonder oog voor de impact op landbouw en toerisme.”

Nog door de droogte wordt het water uit de waterlopen in het gebied van de Polder Noordwatering gerantsoeneerd. Het polderbestuur heeft dit beslist uit vrees voor een watertekort tijdens de zomermaanden en een verregaande verzilting. Daarom is het beregenen van akkers met water uit de polderwaterlopen voortaan niet meer toegelaten.

Het peil van de waterlopen in de Westhoek staat laag door de aanhoudende droogte. De waterlopen zijn de jongste maanden te weinig aangevuld met vers regenwater. Dit doet het zoutgehalte in het water stijgen, wat nadien moeilijk en slechts langzaam kan worden teruggedrongen. Daarom neemt het polderbestuur nu al maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.