Akkerbouw

Nieuws

China legt importheffing van 11,19 procent op product Avebe

Veendam – China heft volgens een voorlopig wetsvoorstel in de nabije toekomst ”antisubsidiebelasting” bij Europese exporteurs van aardappelzetmeel.

Voor Avebe komt de heffing neer op 11,19 procent. Dat meldt de Chinese staatskrant Renmin Ribao. Vorig jaar was de Chinese markt een winstmaker voor de Groningse coöperatie.

De Groningse coöperatie profiteerde van een misoogst in China, waardoor een tekort aan aardappelzetmeel ontstond. Europese exporteurs zetten met behulp van subsidies aardappelzetmeel tegen excessief lage prijzen af, aldus de regering. De actie wordt ook geïnterpreteerd als vergelding voor een Brusselse strafheffing, ingesteld op 14 mei op kwaliteitspapier (glossy).

De Chinese overheid stelde in juni 2010 een onderzoek in naar de vermeende gesubsidieerde export van aardappelzetmeel. Deze resulteerde in een vorige maand ingestelde antidumpingheffing variërend van 12,6 tot 56,7 procent, afhankelijk van de nationaliteit van het bedrijf. Onder dumping wordt normaal het verkopen onder de in eigen land geldende kostprijs verstaan.

Welke heffing voor Avebe geldt, is onduidelijk. Feit is dat Avebe bij de nieuwe heffing op een hoger heffingspercentage uitkomt dan de Franse concurrent Roquette Frères, dat volgens Renmin Ribao geen 11,19 maar 7,7 procent moet betalen. Het Franse Roquette Frères is naar eigen zeggen de op drie na grootste verwerker van zetmeel ter wereld.

De Chinese associatie voor de zetmeelindustrie (CSIA) stelt dat China goed in staat is te voorzien in de eigen zetmeelbehoefte. De ontwikkeling van de industrie wordt echter ”serieus beschadigd” doordat Europese bedrijven onder kostprijs leveren. De prijs voor geïmporteerde Europese aardappelzetmeel zou neerkomen op 300 euro, wat 30 procent van de kostprijs zou zijn.

Avebe zegt de gegevens alleen uit de pers te hebben vernomen. Het bedrijf wil pas reageren als een definitief besluit is gevallen over de heffing. Avebe begrijpt volgens een woordvoerder niet waar de Chinezen ophef over maken, aangezien het landbouwsubsidiesysteem van de EU in 2012 wordt afgeschaft.

De belangen die Avebe heeft in China blijven onduidelijk, de coöperatie noemt de gegevens ”commercieel vertrouwelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.