Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Bestrijden oogstverliezen cruciaal voor Afrika

Rome – In Afrika, ten Zuiden van de Sahara, gaat van de graanoogst 10 tot 20 procent verloren.

Wanneer het graan toch de verwerkers zou bereiken, kunnen hiermee 45 miljoen mensen een jaar lang worden gevoed. Dat melden de wereldvoedselorganisatie FAO en Wereldbank.

De waarde van het verloren graan wordt door de organisaties geraamd op een kleine 2,8 miljard euro (4 miljard dollar). Daarmee zijn de verliezen ongeveer zo groot als het volume graan dat Afrika ten Zuiden van de Sahara jaarlijks importeert. Voedselzekerheid is in delen van Afrika, zoals de Somali-regio van Ethiopië, nog problematisch.

”Afrika kan het zich niet veroorloven 20 procent van de graanoogst te verliezen”, aldus Jamal Saghir, directeur van de afdeling voor duurzame ontwikkeling van de Wereldbank in Afrika. ”Het terugbrengen van de verliezen moet onderdeel zijn van een geïntegreerde aanpak om het volledige potentieel van de landbouw te ontsluiten.”

Er gaat veel graan verloren, aldus de FAO en Wereldbank, omdat zonder of met ouderwetse machines wordt gewerkt, en met minder dan optimale opslagfaciliteiten.

Eén reactie

  • agratax1

    Dit is ook niet nieuw en er blijkt door de jaren heen niets aan gedaan te zijn en nu er hier minder geld voor hulp is komen deze oude koeien weer uit de sloot. Hier blijkt weer eens dat geen hulporganisatie de mensen heeft leren Vissen maar steeds weer vis heeft gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.