Akkerbouw

Nieuws 284 x bekeken

Beroep Faunafonds tegen smientenschade bloemkool

Koudekerke - Bloemkoolteler Piet Besuijen uit Koudekerke (Zeeland) gaat in beroep tegen de Faunafondstoekenning van schade door smienten in zijn winterbloemkool. Rond kerst vernielden circa duizend smienten zo’n 10 hectare winterbloemkool.

Twee weken geleden hoorde Besuijen dat zijn schade is toegekend, maar het Faunafonds heeft fouten gemaakt, denkt Besuijen die nu niet eens de teeltkosten terug kreeg. “Het Faunafonds is uitgegaan van saldocijfers, waarin al uitval van planten is opgenomen. Daarna hebben taxateurs vastgesteld dat 40 procent van de planten door wateroverlast of vorst onverkoopbaar was geworden. Er heeft dus een dubbele aftrek plaatsgevonden.”

In eerdere gevallen in Noord-Holland werd 6.000 tot 8.500 euro per hectare vergoed. “Wij hebben nog geen derde van dat bedrag gekregen. Dat is wel heel erg weinig.”

Het is voor het eerst in dertig jaar dat de teler op Walcheren last heeft van smientenschade. De totale schade (inclusief omzetschade) schatte hij toen in op 120.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.